Veleposlaništvo RS Varsava /COVID-19 /Latvija /

Latvija

Vsem, ki se odločajo za potovanje v Latvijo ali se v državi že nahajajo svetujemo, da se dobro seznanijo z aktualno ureditvijo (povezave v nadaljevanju) in ob prihodu v državo sledijo priporočilom lokalnih oblasti.

POMEMBNO: Vse osebe, ki potujejo v Latvijo, morajo najpozneje 48 ur pred vstopom v Latvijo izpolniti elektronski obrazec na spletnem mestu www.Covidpass.lv  in navesti zahtevane informacije v zvezi s cepljenjem, testiranjem ali prebolelostjo COVID-19.

Omejitve in zahteve ob vstopu v Latvijo so odvisne od države, iz katere oseba potuje, in od tega ali je bila oseba cepljena ali prebolela COVID-19.

Pregled vstopnih zahtev/pogojev po skupini držav in veljavnost potrdil (cepljenje, prebolelost, testi) je dostopen na povezavi: https://www.mfa.gov.lv/en/consular-information/news/66019-emergency-situation-in-latvia-to-restrict-the-spread-of-covid-19. Seznam držav in s tem povezani vstopni pogoji v državo je dostopen na spletni strani nacionalnega Centra za preprečevanje in nadzor bolezni (SPKC): https://www.spkc.gov.lv/lv/valstu-saslimstibas-raditaji-ar-covid-19-0.  Seznam držav je posodobljen vsak teden v petek z začetkom veljavnosti naslednji dan – t.j. v soboto.

Skladno z aktualnim seznamom je Slovenija uvrščena na seznam držav z majhnim tveganjem. Potniki, ki v Latvijo potujejo iz Slovenije in niso cepljeni oz. niso preboleli COVID-19,  lahko vanjo vstopijo z negativnim hitrim antigenskim testom, ki ni starejši od 48 ur oziroma negativnim PCR testom, ki ni starejši od 72 ur: https://www.mfa.gov.lv/en/consular-information/news/66019-emergency-situation-in-latvia-to-restrict-the-spread-of-covid-19

Več informacij je na voljo tudi na strani Ministrstva za zunanje zadeve Latvije: https://www.mfa.gov.lv/en/consular-information/news/66931-concerning-the-state-of-emergency-declared-in-latvia in https://www.mfa.gov.lv/en/consular-information/news/66019-emergency-situation-in-latvia-to-restrict-the-spread-of-covid-19.

AKTUALNE INFORMACIJE so dostopne na:
- spletni strani Ministrstva za zdravje v angleškem jeziku: https://www.mfa.gov.lv/en/consular-information/news/66931-concerning-the-state-of-emergency-declared-in-latvia
- spletni strani Centra za preprečevanje in nadzor bolezni: https://www.spkc.gov.lv/lv (samo v latvijščini)
- posebni COVID-19 spletni strani: https://covid19.gov.lv/index.php/en (v angleščini)

Pomembne telefonske številke (vse COVID-19 številke in kontakti: https://covid19.gov.lv/en/contacts)
- COVID-19 Help-Line: 8345
- COVID-19 Help-Line za klice ob pojavu simptomov in testiranje: 8303
- Številka za nujne primere – klic v sili : 113

(Posodobitev: 15. julij 2021)