Veleposlaništvo RS Varsava /COVID-19 /Latvija /

Latvija

Vsem, ki se odločajo za potovanje v Latvijo ali se v državi že nahajajo svetujemo, da se dobro seznanijo z aktualno ureditvijo (povezave v nadaljevanju) in ob prihodu v državo sledijo priporočilom lokalnih oblasti.

POMEMBNO: Od 11. februarja 2021 je vstop v Latvijo dovoljen samo iz nujnih in bistvenih razlogov. Med te razloge se prištevajo: delo; usposabljanje, študij; združitev družine; zdravstvene storitve; tranzit; spremstvo mladoletnika; povratek v kraj bivanja/stalno prebivališče; udeležba na pogrebu: https://www.mfa.gov.lv/en/consular-information/news/66019-emergency-situation-in-latvia-to-restrict-the-spread-of-covid-19 Razlog vstopa v državo mora biti naveden v spletnem obrazcu www.covidpass.lv, ki ga morajo potniki izpolniti pred prihodom v državo.

Od 25. januarja 2021 morajo vsi potniki, ki prispejo v Latvijo imeti negativni test (test opravljen po PCR metodi), ki ni starejši od 72 ur. Tisti, ki so v zadnjih treh mesecih preboleli COVID-19, morajo predložiti zdravniško potrditev o tem in da trenutno niso nalezljivi. Jezikovne zahteve za rezultat testa ali zdravnikovo potrdilo, če oseba vstopi z (organiziranim) prevoznikom: (I) če je prevozniku test predložen pred vkrcanjem, je lahko v nacionalnem jeziku države, iz katere oseba potuje v Latvijo; (II) če je test predložen Državni mejni straži ali Državni policiji (tudi na njihovo zahtevo) mora biti v angleščini, francoščini, nemščini ali ruščini.

Več informacij je na voljo tudi na strani Ministrstva za zunanje zadeve Latvije: https://www.mfa.gov.lv/en/consular-information/news/66931-concerning-the-state-of-emergency-declared-in-latvia

POMEMBNO: Vse osebe, ki nameravajo vstopiti v Latvijo, morajo pred prihodom v državo izpolniti elektronski obrazec na spletnem mestu https://covidpass.lv/en/. Elektronski obrazec je potrebno izpolniti 48 ur pred prehodom latvijske meje.

Vsi potniki, ki v Latvijo prispejo iz držav, ki so na latvijskem seznamu COVID-19 ogroženih držav se morajo samo-izolirati za obdobje 10 dni. Seznam držav za katere se uveljavlja obveznost samo-izolacije je dostopen na spletni strani nacionalnega Centra za preprečevanje in nadzor bolezni (SPKC): https://www.spkc.gov.lv/lv/valstu-saslimstibas-raditaji-ar-covid-19-0. Seznam držav je posodobljen vsak teden v petek z začetkom veljavnosti naslednji dan – t.j. v soboto.

POMEMBNO: Skladno z aktualnim seznamom so potniki, ki v Latvijo pripotujejo iz Slovenije, napoteni v 10-dnevno samoizolacijo: https://www.spkc.gov.lv/lv/valstu-saslimstibas-raditaji-ar-covid-19-0.

TRANZIT: Od 15. februarja  2021 je tranzit čez Latvijo omejen na 12 ur po registraciji v spletnem obrazcu www.covidpass.lv. Izjeme veljajo za potnike, ki tranzit opravljajo z mednarodnimi prevozniki (npr. letalski prevoznik); taki potniki imajo 48 ur, da prečkajo mejo od trenutka, ko se prijavijo z obrazcem www.covidpass.lv.

INFORMACIJA ZA POKLICNE VOZNIKE TOVORNIH VOZIL IN AVTOBUSOV: Poklicnim voznikom tovornih vozil in avtobusov od 15. februarja 2021 ni potrebno predložiti negativnega testna Covid-19 ob vstopu v Latvijo, če nameravajo v Latviji ostati manj kot 72 ur ali so v državah z velikim tveganjem za okužbo preživeli manj kot 72 ur v zadnjih 14 dneh.

Če voznik ostane v Latviji več kot 72 ur ali če je voznik v zadnjih 14 dneh preživel več kot 72 ur v državi z velikim tveganjem za okužbo s Covid-19 mora ob vstopu predložiti negativni Covid-19 test oz. mora test opraviti v Latviji. (Če npr. voznik med opravljanjem delovnih nalog ostane v Latviji več kot 72 ur, mora v Latviji opraviti test na Covid-19. Če je voznik v zadnjih 14 dneh preživel več kot 72 ur v državi z velikim tveganjem za okužbo, mora test opraviti pred vstopom v Latvijo.)

AKTUALNE INFORMACIJE so dostopne na:
- spletni strani Ministrstva za zdravje (v latvijščini) http://www.vm.gov.lv/lv/covid19/ in nasveti v angleškem jeziku: http://www.vm.gov.lv/en/ministry/novel_coronavirus_covid19_advice_for_the_public1/
- spletni strani Centra za preprečevanje in nadzor bolezni: https://www.spkc.gov.lv/lv (samo v latvijščini)
- posebni COVID-19 spletni strani: https://covid19.gov.lv/index.php/en (v angleščini)

Pomembne telefonske številke (vse COVID-19 številke in kontakti: https://covid19.gov.lv/en/contacts)
- COVID-19 Help-Line: 8345
- COVID-19 Help-Line za klice ob pojavu simptomov in testiranje: 8303
- Številka za nujne primere – klic v sili : 113
__________________________________________________

LATVIJA je v Sloveniji na rdečem seznamu držav. Na rdeč seznam so uvrščene države, za katere obstaja visoko tveganje za okužbo z virusom SARS-CoV-2.Vse informacije o omejitvah, pogojih vstopa in karantene najdete na vladnem portalu GOV.SI (https://www.gov.si/teme/koronavirus/),  v rubriki PREHAJANJE MEJA.

RDEČI seznam: Osebo, ki vstopa v Republiko Slovenijo in ima prebivališče v državi na rdečem seznamu ali prihaja iz te države, se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 napoti v 10-dnevno karanteno.

Oseba pa v karanteno ne bo napotena, če ob prehodu meje predloži:
1. negativni rezultat PCR testa na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa in je opravljen v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike,
2. potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev ali
3. dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca COMIRNATY Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca COVID-19 Vaccine AstraZeneca najmanj 21 dni;
4. spada med izjeme, za katere se osebo ne napoti v karanteno in tudi ne potrebuje negativnega testa. Seznam izjem je dostopen na povezavi: https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/

(Posodobitev: 13. april 2021)