Veleposlaništvo RS Varsava /COVID-19 /Latvija /

Latvija

Latvijska vlada je 12. marca razglasila izredno stanje v zvezi s COVID-19. Izredno stanje je vlada preklicala z 9. junijem 2020.

S 15. majem 2020 so baltske države odpravile omejitve prehajanja mej med Litvo, Latvijo in Estonijo za lastne državljane in rezidente. Državljani in rezidenti baltskih držav lahko potujejo v druge baltske države, če v zadnjih 14 dneh niso potovali zunaj Litve, Latvije ali Estonije. Ne vzpostavlja se povsem prosti režim; na meji litovsko – latvijski  meji še naprej poteka preverjanje dokumentov, latvijsko-estonski meji pa pregledov dokumentov ni, saj Latvija ni ponovno uvedla nadzora na notranji meji.

2. junija je Vlada Latvije sprejela odločitev, da se odpravi obveznost samo-izolacije za latvijske državljane in stalne rezidente ter tujce, ki v zadnjih 14 dneh niso obiskali drugih držav razen Litve, Estonije ali države, ki so na seznamu varnih držav.

Seznam varnih držav je v celoti dostopen na spletni strani nacionalnega Centra za preprečevanje in nadzor bolezni (SPKC): https://spkc.gov.lv/lv/tavai-veselibai/aktualitate-par-jauno-koronavi/valstu-saslimstibas-raditaji-a/.

Med državami, ki jih je Latvija opredelila kot varne države, je tudi Slovenija.

Vsem, ki se odločajo za potovanje v Latvijo svetujemo, da se dobro seznanijo z aktualno ureditvijo (glejte povezave v nadaljevanju) in ob prihodu v državo sledijo priporočilom lokalnih oblasti.

Aktualne informacije so dostopne na:
- spletni strani Ministrstva za zdravje (v latvijščini) http://www.vm.gov.lv/lv/aktualitates/koronavirusa_izraisita_slimiba_covid19/ in nasveti v angleškem jeziku: http://www.vm.gov.lv/en/ministry/novel_coronavirus_covid19_advice_for_the_public1/
- spletni strani Centra za preprečevanje in nadzor bolezni (v angleščini):  https://spkc.gov.lv/en/
- spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve (v angleščini): https://www.mfa.gov.lv/en/consular-information/news/65754-emergency-situation-declared-throughout-the-national-territory-until-14-april-2020-to-restrict-the-spread-of-covid-19

Pomembne telefonske številke:
- COVID-19 Help-Line: (00 371) 67387661
- COVID-19 Help-Line za klice ob pojavu simptomov: 8303
- Številka za nujne primere – klic v sili : 113

Zadnja posodobitev informacij: 9. junij 2020